Kastelen Schotland

14 oktober 2024

Alnwick Castle - Harry Potter

Kastelen van Schotland

De Magische Kastelen van Schotland: Een Reis door de Geschiedenis en Legende

Schotland staat bekend om zijn adembenemende landschappen, mysterieuze meren en natuurlijk de indrukwekkende kastelen die het hele land sieren. Naast dat deze kastelen behoren tot de mooiste plekken van Schotland, herbergen ze ook eeuwenoude verhalen van koningen, veldslagen en mythes. In deze blog nemen we je mee naar drie iconische kastelen: het kasteel dat in de Harry Potter-films gebruikt werd, het historische Edinburgh Castle, en het koninklijke Balmoral Castle. Als laatste werpen we een blik op de beroemde Castle Trail, een route langs 19 van de mooiste en historisch meest interessante kastelen van Schotland.

Alnwick Castle

Het Harry Potter Kasteel…

Hoewel Alnwick Castle technisch gezien in Noord-Engeland ligt, verdient het een plek in onze Schotse kasteeltocht dankzij zijn prominente rol in de Harry Potter-films. Dit middeleeuwse kasteel werd gebruikt als decor voor de buitenopnames van Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry in de eerste twee films. Alnwick Castle biedt bezoekers de kans om op dezelfde grond te staan als waar Harry en zijn vrienden hun eerste vlieglessen op bezemstelen kregen.

Het kasteel zelf stamt uit de 11e eeuw en heeft een rijke geschiedenis. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een verdedigingsfort tegen invallen vanuit Schotland. Tegenwoordig is het een van de grootste bewoonde kastelen in Engeland en is het een populaire toeristische attractie, vooral voor Harry Potter-fans. Naast het verkennen van de Harry Potter-locaties, kunnen bezoekers genieten van rondleidingen door de historische kamers en het omliggende landgoed.
Binnen de "Harry Potter"-reizen van Travel4Reasons bezoek je o.a. het kasteel.

Edinburgh Castle

Het Hart van de Schotse Geschiedenis...

Edinburgh Castle, gelegen op een uitgedoofde vulkaan die uitkijkt over de hoofdstad van Schotland, is zonder twijfel een van de beroemdste kastelen ter wereld. Dit imposante kasteel is al meer dan duizend jaar het middelpunt van de Schotse geschiedenis en heeft vele koningen en koninginnen gehuisvest, evenals een aantal bloedige veldslagen en belegeringen doorstaan.

Het kasteel biedt een schat aan bezienswaardigheden, waaronder de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Destiny, een historisch symbool van de Schotse monarchie. Bezoekers kunnen ook genieten van het prachtige uitzicht over de stad en deelnemen aan rondleidingen die de rijke geschiedenis van het kasteel tot leven brengen. In de zomer is Edinburgh Castle het toneel van het beroemde Edinburgh Military Tattoo, een spectaculaire show van militaire muziek en parades.

Een ander fascinerend aspect van het kasteel is het mysterie van de One O'Clock Gun, een traditie waarbij dagelijks om precies 13:00 uur een kanonschot wordt gelost vanaf het kasteel. Deze gewoonte, die begon in 1861, diende als een tijdssignaal voor de schepen in de haven van Leith.

Balmoral Castle

De Koninklijke Woning...

Wanneer we denken aan Schotse kastelen, kunnen we niet om Balmoral Castle heen, de geliefde zomerresidentie van de Britse koninklijke familie. Balmoral Castle ligt in het prachtige landschap van de Cairngorms, een uitgestrekt natuurgebied in de Schotse Hooglanden. Het kasteel werd in 1852 aangekocht door koningin Victoria en haar man, prins Albert, en sindsdien is het een favoriete toevluchtsoord voor de monarchie.

Balmoral castle bezoeken?

Hoewel Balmoral voornamelijk een privéwoning is, zijn bepaalde delen van het kasteel en de tuinen in de zomermaanden geopend voor het publiek. Bezoekers kunnen de prachtige koninklijke tuinen verkennen en de rijke geschiedenis van het kasteel ontdekken via tentoonstellingen. Balmoral biedt een fascinerend inzicht in het leven van de Britse royals en hun verbondenheid met Schotland.

Het kasteel is een symbool van koninklijke traditie en luxe, en het omliggende landgoed, dat zich uitstrekt over duizenden hectares, biedt mogelijkheden voor wandelen en natuurbeleving. De liefde van koningin Elizabeth II voor Balmoral was goed bekend, en het kasteel blijft een plaats van persoonlijk belang voor de koninklijke familie.

De Castle Trail

Een Avontuur langs Schotlands Kastelen…

Voor wie echt diep in de wereld van Schotse kastelen wil duiken, is de Castle Trail een fantastische manier om de rijke geschiedenis en verscheidenheid van deze bouwwerken te ontdekken. Deze unieke route in de regio Aberdeenshire voert langs 19 kastelen die allemaal hun eigen verhaal te vertellen hebben.

De Castle Trail bevat kastelen in verschillende stijlen en groottes, van grote, versterkte burchten tot meer intieme landhuizen. Dunnottar Castle is een absolute aanrader, dramatisch gelegen op een klif boven de Noordzee, beroemd vanwege zijn rol in de Schotse onafhankelijkheidsoorlogen. Een ander hoogtepunt is Craigievar Castle, dat met zijn roze torentjes zo uit een sprookje lijkt te komen.

De route is perfect voor tijdens een rondreis Schotland en biedt bezoekers de kans om in hun eigen tempo te genieten van de kastelen, de prachtige natuur van Aberdeenshire en de vele verborgen parels van de regio. Veel kastelen zijn open voor het publiek en bieden rondleidingen, tentoonstellingen en soms zelfs mogelijkheden om er te overnachten.

Ben je enthousiast geraakt over Schotland en zou je het eens als bestemming voor een mooie reis zien, bekijk dan onze mogelijkheden voor de reizen Schotland, de rondreizen Schotland verdeeeld onder de volgende thema's:

* fly drive Schotland,
* whisky reizen Schotland,
* Schotland met de boot,
* Rondreis Schotland zelf samenstellen.

###

Schotland | Vakantie, Flydrive, Autorondreis, Schotland per boot

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?

Laatste blogs

Rondreizen Ierland
Rondreizen Ierland

Rondreis door Ierland: Ontdek de Magie van het Groene Eiland... Ierland, het land van legendarische...

Lees verder
Vader en Zoon Uitjes
Vader en Zoon Uitjes

(Foto; Schotland gecombineerd met voetbal en whisky) Vader en Zoon Uitjes De perfecte manier om tijd...

Lees verder
De Schotse Hooglanden - The Highlands
De Schotse Hooglanden - The Hi...

(Image; By Jrockley - Own work, based on Image: Scottish clan map blank.png, Public Domain, Link) D...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan