De Schotse Hooglanden - The Highlands

2 september 2024

De Schotse Hooglanden - The Highlands

(Image; By Jrockley - Own work, based on Image: Scottish clan map blank.png, Public Domain, Link)

De Schotse Hooglanden | The Highlands.

De Schotse Hooglanden zijn een magische regio die de essentie van Schotland vangt in een combinatie van adembenemende natuur, oude kastelen, mystieke lochs, iconische filmlocaties en wereldberoemde whisky. Dit ruige, afgelegen gebied - welke strekt van het Midden Westen tot aan het hoge noorden van Schotland - biedt een onvergetelijke ervaring voor elke reiziger.

De Schotse Hooglanden bestaan uit twee delen: de “Grampian Mountains” en de “Northwest Highlands”, die door de Great Glen gescheiden worden.

De ongetemde Natuur van “The Highlands”

De natuur in de Schotse Hooglanden is wild en spectaculair. Het landschap wordt gedomineerd door majestueuze bergen zoals Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk, die vaak wordt beklommen door avontuurlijke wandelaars. Tussen deze bergen strekken zich eindeloze valleien uit, zoals Glen Coe, die bekendstaat om zijn dramatische, steile rotswanden en mystieke sfeer. Hier voel je de kracht van de natuur, met dichte bossen, snelstromende rivieren en watervallen die door de valleien stromen.

Naast het stuk ‘vaste land’ behoren ook de Schotse eilanden tot “the Highlands”. De meest bekende eilanden zijn Isle of Skye en Isle of Mull – welke behoren tot de Hebriden, de Shetland eilanden en de “Orkneys”.

Lochs – Met Loch Ness voor op.

“The Highlands” zijn bezaaid met talloze lochs, waarvan Loch Ness zonder twijfel de bekendste is. Dit diepe, donkere meer trekt bezoekers van over de hele wereld, niet alleen vanwege de legende van het monster van Loch Ness, maar ook vanwege de serene schoonheid en de omringende heuvels. Loch Lomond, het grootste meer van Schotland, biedt een prachtig contrast met zijn zacht glooiende heuvels en groene oevers. De lochs in de Hooglanden zijn perfecte plekken voor activiteiten zoals varen, suppen, vissen, en kajakken, of om gewoon te genieten van de rust en stilte van de natuur.

Kastelen in Schotland: Typisch Schotse bezienswaardigheden

De Schotse Hooglanden herbergen ook enkele van de meest indrukwekkende kastelen van het land. Eilean Donan Castle, gelegen op een eilandje waar drie lochs samenkomen, is een van de meest iconische kastelen van Schotland en biedt een sprookjesachtige aanblik die vaak wordt gebruikt in films en op ansichtkaarten. Urquhart Castle, aan de oevers van Loch Ness, is een indrukwekkende ruïne die een belangrijke rol speelde in de middeleeuwse conflicten van Schotland. Elk kasteel vertelt zijn eigen verhaal van clans, veldslagen, en koninklijke intriges.

In het gebied in het Noordoosten van Schotland is zelfs een heuze “Castle Trail” die je al reiziger voert langs 19 – van kleine maar bekende ruïnes tot nog steeds volledig intact gehouden kastelen. Het gebied strekt van Stonehaven (net onder Aberdeen) tot Breamar (in het midden van Schotland) tot aan Lossiemouth (aan de Noordelijke kust) tot aan Fraserburgh (in het uiterst Noordoostelijke puntje).

Filmlocaties in de Hooglanden

De ruige landschappen van de Schotse Hooglanden hebben vele filmmakers geïnspireerd. Bekende films zoals Braveheart en Skyfall gebruikten deze adembenemende regio als achtergrond. De Harry Potter-films - ook te bezoeken in een Harry Potter reis - hebben de Hooglanden ook op de kaart gezet; de iconische Glenfinnan Viaduct, waar de Hogwarts Express overheen rijdt, is een van de meest bezochte filmlocaties in het gebied. De mystieke sfeer en de natuurlijke schoonheid van de Hooglanden maken het tot een perfecte plek voor films die epische verhalen en magische settings vereisen.

Whisky: als thema voor een reis naar Schotland

Geen reis naar de Schotse Hooglanden is compleet zonder het proeven van de beroemde Schotse whisky. De Hooglanden herbergen enkele van de oudste en beroemdste distilleerderijen ter wereld. Bezoek bijvoorbeeld Dalwhinnie, The Dalmore of Old Pulteney distilleerderijen om meer te leren over het traditionele proces van whiskyproductie en om enkele van de beste single malts ter wereld te proeven tijdens een whisky proeverij. De whisky's uit de Hooglanden staan bekend om hun volle smaken, vaak met hints van turf en rook, die de ruige en natuurlijke omgeving van de regio perfect weerspiegelen.

Ben je enthousiast geraakt over Schotland en zou je het eens als bestemming voor een mooie reis zien, bekijk dan onze mogelijkheden voor de reizen Schotland, de rondreizen Schotland verdeeeld onder de volgende thema's:

* fly drive Schotland,
* whisky reizen Schotland,
* Schotland met de boot,
* Rondreis Schotland zelf samenstellen.

###

Schotland | Vakantie, Flydrive, Autorondreis, Schotland per boot

Bedrijfsfilms van DMPV. Ook een bedrijfsfilm laten maken?

Laatste blogs

Kastelen Schotland
Kastelen Schotland

Kastelen van Schotland De Magische Kastelen van Schotland: Een Reis door de Geschiedenis en Legende...

Lees verder
Rondreizen Ierland
Rondreizen Ierland

Rondreis door Ierland: Ontdek de Magie van het Groene Eiland... Ierland, het land van legendarische...

Lees verder
Vader en Zoon Uitjes
Vader en Zoon Uitjes

(Foto; Schotland gecombineerd met voetbal en whisky) Vader en Zoon Uitjes De perfecte manier om tijd...

Lees verder
Ervaring

Ruim 15 jaar ervaring

Betrouwbaar

Lid van de VVKR en het GGTO Garantiefonds

Kennis

We maken elke reis eerst zelf

Op maat!

We passen elke reis naar uw wens aan